Wielercomite

Nog één maand en dan gaat in het Zeeuwse Yerseke op 19 juni met een proloog de vernieuwde ZLM Tour van start. Inmiddels krijgt ook het deelnemersveld steeds meer vorm. Een aantal ploegen die enkele weken later van start gaan in de Tour de France, gebruiken de ZLM Tour als laatste voorbereiding voor de belangrijkste wielerwedstrijd van het jaar.

Jumbo-Visma heeft aangegeven dat zij in de ZLM Tour hun sprinttrein verder willen finetunen. Dat betekent dat zeer waarschijnlijk Dylan Groenewegen en Mike Teunissen aan de start komen. In de Vierdaagse van Duinkerken wist Groenewegen afgelopen week al drie etappes te winnen. Teunissen won de Koninginnenrit en gaat aan de leiding in het algemeen klassement.

Bij Lotto-Soudal is Caleb Ewan de rappe man die uitgespeeld gaat worden in de Tour de France. Deze 24-jarige Australiër won afgelopen zaterdag nog de achtste etappe in de Giro d’Italia. Ook de Belgische Worldtour ploeg wil in de ZLM Tour nog eens proefdraaien voor de massasprints in de Tour de France.

Naast deze twee ploegen mag ook het nodige verwacht gaan worden van Team Sunweb. Zij hebben onder andere neo-prof Cees Bol in hun gelederen. De 23-jarige Bol won dit seizoen al in Nokere-Koerse en schreef dit weekend ook de laatste etappe van de Tour of California op zijn naam, door Peter Sagan en Jasper Philipsen in een rechtstreeks duel te verslaan.

Ook bij Team Katusha-Alpecin begint het steeds beter te draaien. Bij deze ploeg zijn oud-Belgisch kampioen Jens Debusschere, Marco Haller, Alex Dowsett en Harry Tanfield de bekendste namen op de deelnemerslijst. Roompot-Charles heeft oud-winnaar Lars Boom aangewezen als kopman voor de ZLM Tour. Hij kan rekenen op steun van Nick van der Lijke, Maurits Lammertink en Boy van Poppel, die onlangs in de Tour de Yorkshire nog enkele mooie ereplaatsen wist te behalen.

Wanty – Gobert Cycling Team rekent tijdens de ZLM Tour onder meer op sprinter Timothy Dupont. Andere bekende namen in deze ploeg zijn voormalig etappewinnaar in de ZLM Tour Wesley Kreder en de Zeeuw Marco Minnaard.

De andere deelnemende teams aan de ZLM Tour zijn Sport Vlaanderen-Baloise (B), Wallonie Bruxelles (B), Euskadi Basque Country – Murias (S), Burgos BH, Alecto Cyclingteam (S), Metec-TKH Continental Cyclingteam, Monkey Town – A Block Continental Team, Vlasman Cycling Team, Team Differdange-Geba (L) en Pro Racing Sunshine Coast (Aus).

De renners uit deze teams gaan vooral proberen om zich tijdens de ZLM Tour in de kijker te rijden bij de grotere ploegen en zich klaar te stomen voor de nationale kampioenschappen van hun land, die een week later op het programma staan.

Het complete etappeschema van de ZLM Tour ziet er als volgt uit:
19 juni Proloog in Yerseke
20 juni Bredene – Borsele
21 juni Etten-Leur – Buchten
22 juni Buchten – Landgraaf
23 juni Eindhoven – Tilburg

Wielerliefhebbers zijn van harte welkom om een kijkje te nemen bij de start- of finish van de etappes tijdens de ZLM Tour. De toegang is gratis.

Daarnaast is het evenement ook te volgen via de website www.zlmtour.nl en de verschillende social media-kanalen: FacebookTwitter (@ZLM_Tour) en Instagram.

Bron: www.zlmtour.nl
Foto: Wouter Roosenboom