Wielercomite

Wielerweekend boordevol actie en entertainment

Vrijdag 10 juni dendert het profpeloton weer door de straten van Buchten. Inmiddels een vertrouwd beeld in het wielergekke dorp, maar door de coronacrisis alweer drie jaar geleden. Net als voorgaande jaren is de ZLM Tour de ideale voorbereidingskoers voor sprintersploegen met het oog op de Tour de France, enkele weken later.

ZLM heeft de verbintenis met Libéma Profcycling verlengd. ‘Dat biedt veel rust en vertrouwen voor de toekomst, waardoor we de komende jaren kunnen focussen op het organiseren van deze mooie etappekoers, een geweldig wielerevenement’, aldus projectmanager ZLM Tour Joost van Wijngaarden. Diezelfde Van Wijngaarden schoof op donderdag 3 maart aan bij het Wielercomité Buchten. Daar werden de handtekeningen gezet onder een contract dat tot en met 2024 de samenwerking garandeert tussen de ZLM Tour en het wielercomité. Voorzitter Frans Hoedemakers, omringd door het gros van de bestuursleden, was zeer verheugd met de hernieuwde verbintenis en dankte iedereen die heeft bijgedragen aan de totstandkoming ervan. Een speciaal woord van dank ging uit naar de eveneens aanwezige Pieter Meekels, scheidend wethouder van de gemeente Sittard-Geleen, die al jarenlang nauw betrokken is bij de voorbereidingen rondom de koers. ‘Mede dankzij Pieter Meekels hebben we de garantie gekregen dat we de ZLM Tour de komende drie jaar in Buchten kunnen ontvangen. Een mooi evenement met een schitterend omlijstend programma. Pieter beëindigt weliswaar zijn politieke loopbaan als wethouder, hopelijk blijft zijn hart bij het Wielercomité Buchten’, aldus de voorzitter.

Op het moment dat het contract werd ondertekend, was nog onduidelijk of Buchten tevens de startlocatie van de vrijdagetappe zou zijn. Die eer gaat echter naar de gemeente Leudal. Joost van Wijngaarden: ‘De hele winter was er getrek en geduw met gemeenten en wethouders. Jullie hebben hier geluk met de verantwoordelijke wethouder. Bovendien kan het Wielercomité Buchten bogen op veel ervaring met het organiseren van kleine en grote wielerkoersen. We zijn blij dat de organisatie nu voor drie jaar vastligt en we elk jaar hetzelfde op dezelfde plek kunnen doen. Nu hoeven we niet telkens alles opnieuw te bedenken. Het vergt immers zoveel voorbereiding, zoals het uittekenen van de routes en de plattegronden. Dat is voor ons heel fijn en geeft mij ook veel rust de komende jaren.’

Het Wielercomité Buchten nodigt alle wielerliefhebbers en andere geïnteresseerden van harte uit tijdens het wielerweekend 2022 van vrijdag 10 tot en met zondag 12 juni. Onderstaand het volledige programma.

 

Vrijdag 10 juni 2022

  • ZLM Tour: start gemeente Leudal, finish Markt Buchten
  • Criterium Fixed Gear

Zaterdag 11 juni 2022

  • Omloop van de Maasvallei Nieuwelingen Mannen: start Sportlandgoed De Haamen Beek, finish Markt Buchten
  • Omloop van de Maasvallei Junioren Mannen: start Sportlandgoed De Haamen Beek, finish Markt Buchten
  • Criterium Nieuwelingen Dames en Junioren Dames

Zondag 12 juni 2022

  • Mulleners Vastgoed Cycling Tour voor recreanten
  • Dikkebandenrace: nieuwe categorieën, vijf- en zesjarigen en loopfietsen vier- en vijfjarigen
  • Ronde van Limburg: start Sportlandgoed De Haamen Beek, finish Markt Buchten

Joost van Wijngaarden (links), projectmanager ZLM Tour, Frans Hoedemakers (midden) en Bart van Opbergen, respectievelijk voorzitter en penningmeester Wielercomité Buchten, ondertekenen de driejarige verbintenis.