Wielercomite

Sportplaza Het Anker in Buchten was zaterdag 26 november het decor van een feestelijke bijeenkomst van het Wielercomité Buchten. Liefst negen jubilarissen werden gehuldigd vanwege hun langjarige verdiensten, uiteenlopend van twaalf en een half tot vijftig jaar.

Het WK voetbal verdween naar de achtergrond, want de leden van het comité zijn bovenal wielerliefhebbers. De sport wielrennen stond dan ook centraal. Bij aanvang werden de beelden van de voorbije ZLM Toer in en rondom Buchten vertoond, met finish op de Dorpstraat. De bloemen gingen die tiende juni naar de Italiaan Jakub Mareczko. Na het openingswoord van voorzitter Frans Hoedemakers nam bestuurslid algemene zaken Rob Goltstein de microfoon over om de jubilarissen en hun partners uitgebreid te fêteren. Dat zijn Lodie Eberson, Corina Hoedemakers, Bart van Opbergen, Math Wijnands, Ed Zeevaart (allen twaalf en een half jaar), Cleem van Horen (veertig jaar), Charel van Eys en Frans Poulsen (beiden vijftig jaar). Frans Hoedemakers, zesenvijftig jaar lid, is een kwarteeuw voorzitter. Bovendien goed om te zien dat het comité ook voor vers bloed in de gelederen zorgt. Jongelingen Guy Lebens en Twan Goltstein komen het team per direct versterken. Voorts stond een optreden van buuttereedner Hub Stassen, driemaal Groot Limburgs Buuttekampioen, op het programma. Ook de nieuwe rondemiss werd voorgesteld. Correctie: rondemissen. Tweelingmeiden Meike en Veerle Bouts gaan het wielerspektakel in Buchten van dichtbij beleven. Het slotakkoord was voor amateurfilmer Hub Boyens met een korte film getiteld Het beste moest nog komen over de Limburgse profwielrenner Jan Nolten (1930-2014), een van de beste klimmers die Nederland heeft voortgebracht. Prachtige, authentieke beelden van de geboren Sittardenaar, met medewerking van onder anderen wielerjournalist wijlen Wiel Verheesen, Koos Snijders – als pr-commissielid verbonden aan het Wielercomité Buchten en tevens aanwezig deze avond – en voormalig wielrenner en journalist Bennie Ceulen.

Ook komend jaar laat het Wielercomité Buchten van zich horen. Noteer alvast op de kalender: Wielerevenement Buchten van vrijdag 9 tot en met zondag 11 juni, met opnieuw een etappeaankomst van de ZLM Toer op vrijdag. Hopelijk bent u dan ook op de afspraak.

Fotografie: John Parren

Jubilaris Frans Poulsen met echtgenote Lil
Uniek: twee rondemissen in Buchten. Links Veerle Bouts, rechts Meike Bouts, geflankeerd door beschermheer Cyriel Lebens